Toppskottskvalster

Toppskottskvalstret är en ohyra som raskt har blivit vanligare, förmodligen på grund av att någon stor exportör drabbades för något/några år sedan, och det sedan spridits i många led. Tidigare har jag bara träffat på det en gång. Jag insåg inte att det var ohyra vid den tidpunkten, utan trodde det var någon juvenil form av rovkvalster. Det försvann efter en normal behandling av nykomlingar och det var inget jag lade mer tid på. Sedan dök det plötsligt upp tre gånger under 2020, och jag har även sett ett ökat antal poster och bilder på internet med typiska skador från toppskottskvalstret.

Toppskottskvalstret tillhör den grupp som kallas broad mite på engelska och har det latinska namnet Polyphagotarsonemus latus. Det finns ett antal synonymer till det namnet, bland annat tre olika artnamn inom genuset Tarsonemus som ofta nämns i sammanhanget med. De är väldigt lika olika typer av rovkvalster med en rund kropp och ofta i ljusa (vita färger). Den stora skillnaden är att de är mycket, mycket mindre. De rör sig även oerhört snabbt, precis som ett rovkvalster. Den ljusa färgen, förmågan att röra sig väldigt snabbt och den lilla storleken gör att det är väldigt svårt att upptäcka dessa kvalster, även i sin största utvecklade form. Ett mycket kraftigt angrepp kan ses som ett extremt lätt vitt puder, men nästa sekund när du inspekterar lite noggrannare så är de pyttesmå vita kornen borta och du tror nästan du såg i syne.

Toppskottskvalstret sprider sig som en löpeld på grund av sin snabbhet. Det har dessutom en livscykel på 4 dagar, vilket betyder att ett ägg hinner kläckas till ett kvalster som sedan lägger nya ägg inom dessa 4 dagar. Det gör det till en riktigt krånglig ohyra som dessutom behöver behandlas enligt ett intensivt schema -varje eller varannan dag. När jag fick det 2020 så hade kvalstret hunnit sprida sig i hela mitt karantänrum, över flera olika hyllor, inom 2 veckor. En månad senare, när karantänen var färdigbehandlad, hittade jag det även i rummet bredvid. Vid det laget visste jag vad jag behövde göra och kunde stoppa angreppet där.

Toppskottskvastret ger väldigt specifika skador som främst ses när angreppet är mycket stort och på större plantor. Även om kvalstret kan hittas över hela plantan, framför allt äggen som tenderar att ligga på undersidan av bladen, så går detta kvalster enbart på nya, unga blad och nytillväxt. Först ses nytillväxt som dör in, och inga nya blad verkar överleva, även om de når en ganska stor storlek. De förblir ganska mjuka, sedan gulnar de och faller av. Ofta rullas bladen i kanterna, blir smala och deformerade. De få blad som hårdnar och faktiskt överlever får ett ganska karaktäristiskt utseende, även om det utseendet kan skilja mellan olika genus och arter. Vid noderna försöker nytillväxt om och om igen skjuta ut och det resulterar i förvuxna, ärriga noder. Jag har sett liknande skador av andra kvalster på mindre sticklingar och plantor, men det är ofta ett resultat av att annan ohyra koncentreras på en liten yta. Vid toppskottskvalster, på en större planta, kommer varje nod få detta typiska ärriga utseende. Vid annat kvalsterangrepp syns även skador på äldre blad och stammar/grenar, medan toppskottskvalstret inte skadar äldre delar på samma sätt.

Toppskottskvalstret kan vara svårt att fånga upp på växter som för tillfället står stilla. Bara ett fåtal överlever då på plantan, och orsakar ingen större skada. Men de kan ändå sprida sig från den plantan, eller flamma upp när omständigheterna blir bättre och växten försöker sätta igång att växa.

Nu har jag visserligen ganska begränsad erfarenhet av att behandla toppskottskvalstret, men förutom att få kontroll över spridningen verkar ett flertal behandlingar effektiva. Att livscykeln är kort gör säkert sitt till. De verkar lika känsliga som det falska spinnkvalstret mot svavel, så det är den behandlingen jag rekommenderar. Eftersom jag hade massa nyinköpta sticklingar kunde jag pröva lite olika saker. Att skölja sticklingar med vatten 2 ggr om dagen var hyfsat effektivt i att hindra ytterligare skada på sticklingen, men utrotade inte kvalstret. Jag tror att det nog beror på att påsarna de låg i hade kvalster, och så fort de hoppade ner i dem igen så kröp nog kvalstren över på sticklingen igen. Men även att äggen satt hårt fast på bladen och inte verkade sköljas av. Jag hade hoppats vatten skulle få bort dem när de kläcktes men det räckte inte. Såpasprit hade ungefär samma effekt, även om jag tänker mig att den nog är mer effektiv på en större planta som inte går att duscha lika kraftigt på samma sätt. Väteperoxid hade samma effekt, men jag tyckte att nytillväxten blev mer nött av den än av de andra. Ingen av dem hade en tydlig effekt på äggen. Det beror nog mest på att äggen låg i små skrevor som vätskan aldrig riktigt letade sig in i snarare än något annat. I det stora hela tror jag flera olika typer av kontaktverkande behandlingar fungerar utmärkt, men man bör vara medveten om att kvalstren är just snabba (som attan) och gärna hinner undan inte bara på växten, utan från växten med. Precis som med det falska kvalstret, fast kanske ännu mer, behöver man vara medveten om att eventuella nykläckta eller överlevande kvalster sätter sig direkt på minsta lilla obehandlad nytillväxt som poppar upp. Det var faktiskt mycket enklare att behandla sticklingar som inte aktivt växte. De sticklingar som växte snabbt (och genast visade upp nytillväxt) hade mycket större sannolikhet att fortfarande ha kvalster efter en vecka än de sticklingar med gamla blad och stammar där bara en eller två aktiva noder utan nytillväxt blev angripna.

Alla dessa bilder är ganska inzoomade helt enkelt för att det var omöjligt att se något på större avstånd. Det kanske verkar väldigt tydligt på bilderna, men det är inte lika tydligt i verkligheten.

Typiska traditionella skador. Notera hur skadorna syns i varje nod, och hela plantan uppvisar samma skador. Det nya bladet är smalt och förvridet men de blad som är fullt utvecklade (innan angreppet) är oskadade. Det finns inga ärriga skador på undersidorna eller annat som skulle tyda på att någon knaprat på dem.

Denna stickling har ett ganska kraftigt nytt angrepp. Det går inte att se de typiska skadorna än, förutom att det nya bladet är ärrat, gulaktigt och med döda kanter trots att fästet fortfarande ser levande ut.

Samma bild, men med toppskottskvalster inringade.

Den här bilden kommer från samma bildserie och är tagen ett fåtal sekunder senare. Som det går att se så har i princip alla kvalster reagerat på ljuset och försvunnit utom synhåll.

De är så snabba att även med min kamera, och väldigt gott ljus, går det i princip bara att få suddiga bilder på dem för att de rör sig hela tiden. Det är bara de allra största det går att ana en ordentlig kvalsterform hos.

Ett typiskt tecken på dem är att bladen blir mycket smalare, med inrullade kanter


De stora går att ana med bra ögon men de små och äggen är nästintill hopplösa. Ni får tro mig på mitt ord 🙂

Dessa tappade blad är alldeles fulla av ägg. Alla de små vita prickarna som ser ut som ärriga och döda celler ar faktiskt ägg eller toppskottskvalster. Detta uppstod på mindre än en vecka, och det kanske säger något om hur snabbt dessa kan föröka sig.