Hoya sp. Papua

Hoya sp. Papua är en av de fantastiska minatyrerna som samlats in de senaste åren för alla som älskar små hoyor. Den är lättodlad, trivs utmärkt på fönsterbrädan och blommar rikligt med små söta blommor som doftar ganska ordentligt. Tyvärr doftar den ungefär som Hoya ’Mathilde’, en doft jag personligen har lite svårt för. Jag tycker den påminner om stalldoft, men andra har bättre upplevelser om doften. Den är lätt att förväxla med Hoya pulleana, som i början också den såldes som Hoya sp. Papua/Hoya sp. PNG. Som unga plantor är de otroligt lika varandra, men när sp. Papua tar fart blir bladen lite större och lite mjukare/tunnare än Hoya pulleana. Hoya pulleana får även en tydligare nedåtvänd spets på bladen (som vänder sig ned nästan 90 grader) medan Hoya sp. Papua har en ordinär spets på sina blad. Och givetvis skiljer sig knoppar och blommor rejält.

Hoya sp. Papua får tunna, gröna rankor som klättrar och svänger sig ganska vilt. På hyfsat täta noder får den runda och lätt spetsiga blad där mittnerven knappt kan urskiljas. Bladen är ganska tunna och kan bli ordentligt röda som unga i gott ljus. Den sätter mängder av blomställningsskaft som blir runt centimetern långa. På dessa dyker spetsiga vita knoppar upp. Blommorna är små och vita med gulgrön bikrona och har ofta en rosa fläck under bikronan. Insidan på kronan är hårig och blommorna får en vacker hårig kant. De droppar av nektar och doftar ganska kraftigt. Blommorna håller i hela två veckor innan de viker ihop sig igen.

Hoya sp. Papua är en av de snabbast växande hoyor jag någonsin odlat. Jag importerade den från Indonesien och den anlände i slutet på mars 2022. Den var sliten och i slutändan bestämde jag mig för att dela upp plantan i tvånodiga sticklingar. Av 8 sticklingar klarade sig de 4 fräschaste som inte var i närheten av de ruttna rötterna. Dessa planterades i en kruka med pimpsten i april och kom ur karantänen och ställdes i hylla i juni. I början på november var den en full planta som täckte sitt stöd och skickade ut fler och fler rankor. En helt fantastisk tillväxttakt! I början på april 2023, lite mindre än 13 månader gammal, öppnades den första blomman. Sedan dess har den blommat utan paus. Den sätter kontinuerligt många nya blomställningsskaft och får fler rankor än jag kunnat drömma om när det kommer till andra hoyor. Tyvärr är min begränsad av den för lilla kruka den sitter i. Den skulle behöva vatten två gånger i veckan i nuvarande storlek, något som tyvärr inte fungerar för mig. Ett resultat av det är att många knoppar faller i tidigt stadium, och som mest är kanske 5 flockar öppna samtidigt, men ofta bara med en eller två blommor. Det är inte en artegenskap, utan det är meningen att den ska få lite större flockar, och jag gissar att den har kapacitet med många flockar samtidigt. Hade den suttit i vanlig kruka hade jag nog planterat om den, men tyvärr sitter den i en självvattnande kruka. Det gör att jag skulle behöva beskära bort 2/3 av rötterna, något som jag inte vet hur väl plantan skulle klara.

Så vitt jag förstår finns flera kloner insamlade av den art denna tillhör. En del av dessa har insamlingsnummer, t ex IM-08 eller Hoya mini 04 från Papua med flera. En del av dessa är säkert samma klon med. Har man ett nummer ska man vara rädd om det, men många, som min, har inget nummer. Jag får ofta frågan om den jag har är IM-08, men det är det inte, och som alla vet går det inte att sätta dit ett nummer i efterhand. Förhoppningsvis får denna brillianta art snart ett eget namn som gör det enklare att hänga med.

 

senast uppdaterad 10 december 2023