Min andra klon av Hoya sp. Papua
Nyligen hade den här vackra lilla minatyren blompremiär härhemma, Den ser säkert bekant ut eftersom den hör till samma art som Hoya sp. Papua som jag har delat en hel del bilder på. Jag har inte nog med beröm för den här arten, och hur väl den anpassar sig till ett liv på fönsterbrädan. Så klart jag var tvungen att pröva på ett par till kloner av den bara för att se om de är lika bra, eller om jag bara visade mig vara världens mest tursamma odlare när jag importerade min första.
Jag visste att det skulle bli en utmaning att få tag på olika kloner. Min första klon importerades från Indonesien utan något nummer eller annan identifikation. Givetvis ville jag inte råka köpa den igen, men hos en annan säljare. I vanliga fall hade jag försökt få tag på den klon som samlades in i serien med prefixet IM, med andra ord Hoya sp. IM-08, men tyvärr har det numret blivit så missbrukat att jag tror i princip alla kloner förekommer under det. Så istället var jag tvungen att försöka välja ut de kloner på bilder som verkade ligga längst från den jag redan odlade.
Den här var den som mest stod ut på grund av de runda bladen. De är inte helt runda, men så pass runda att det går att skilja plantorna åt med bladformen.
Den var inte riktigt så lovande när den kom hem. När de första rankorna fick sina nya blad blev de ganska avlånga och jag oroade mig en del över att jag bara blivit såld en ranka med udda blad. Men i takt med att plantan blivit äldre har bladformen blivit mer rund och framför allt mer stabil.
Den har dessutom lite mer rött pigment än min första klon. Inte så att bladen kan bli rödfärgade (även om några äldre blad fått röda toner) men de nya bladen blir oftast rödare, och håller sig rödare längre än hos min andra klon. Jag tycker nog att bladen faktiskt är lite snyggare hos den här klonen.
Tyvärr är den inte riktigt lika vass som min första när det kommer till rena odlingsegenskaper. Hade jag odlat den här först hade jag sagt att den varit extremt snabbväxt. Men trots att den bildat en planta på ett år så är den inte riktigt lika galet snabb som min första klon som var åtminstone dubbelt så stor i samma ålder. Båda debuterade med sina blommor vid 13 månaders ålder (mer eller mindre). Den är fortfarande lättodlad, har få krav och är snabb. Bara inte i samma klass som min första. Men på något sätt känns jämförelsen orättvis.
Så vad är skillnaden mellan dem förutom det jag redan nämnt? Ganska liten. Tillräckligt för att bevisa att de faktiskt är två olika kloner, men inte så mycket mer. Bladformen är den stora skillnaden som genast syns. Blommorna upplevs som blekare hos Hoya sp. Papua (05) eftersom det rosa under bikronan inte spiller ut i kronan hos blommorna. Men förutom det krävs jämförelse sida vid sida för att det ska noteras. Hoya sp. Papua (05) har smalare bikronelober än Hoya sp. Papua. Den har även bredare knoppar med kortare spets, vilket ger bredare bas på kronloberna. Håret är lite tätare och kraftigare på insidan av kronan hos Hoya sp. Papua (05).
Hoya sp. Papua (05) till vänster och Hoya sp. Papua till höger