Hoya walliniana

  • Hoya walliniana (EKW97-010)
  • Hoya walliniana (EKW97-011)

Hoya walliniana är en ytterst trevlig småbladig art som ofta förväxlas med sipitangensis. Skillnaderna är att blommorna är mycket mindre och bikronan har en lite annan form där det mest utmärkande draget är att den är mer spetsig. Blommorna kan även bli vackert rosa i gott ljus och har en mycket mild sötaktig doft. Bladen är ytterst varierande, både mellan klonerna och beroende på odlingsmiljö. Precis som sipitangensis får den helt annorlunda blad om den odlas ljust och varmt där bladen blir suckulenta, hårda och ofta rödfärgade. I mörkare lägen blir bladen gröna, tunna, mer flexibla och mycket större. Den är lätt att odla men kan växa lite långsamt. Båda mina kloner blommade inom ett år och har visat sig blomvilliga genom att blomma om ofta och gärna med många flockar samtidigt. Arten klättrar inte men kan lätt ledas runt ett stöd. Det är helt enkelt en bedårande och lättskött art som vackert passar in bland lacunosorna och ger lite extra färgklick till samlingen.

Hoya walliniana (EKW97-010)

Hoya walliniana EKW97-010

Den här klonen har även IML-numret 1831 och kallades Hoya sp. sipitang 1 direkt efter insamlingen. Den var menad att bli typen till arten Hoya sipitangensis, men en annan art valdes istället och det var nog tur på ett sätt, eftersom det utan tvekan är samma art som klonen EKW97-011. Bladen är ganska lika den klon av Hoya sipitangensis som blev typen (vilket kanske förklarar förväxlingen) och de tenderar att bli mindre än hos min andra walliniana-klon. Även om de lätt färgas röda får de inte den extrema färgväxling som syns hos EKW97-011. I gengäld så växer den bäst hos mig och tenderar att blomma bäst. Den tog en månad längre på sig att blomma första gången, vilket den gjorde vid 11 månaders ålder, men har sedan dess tagit igen det eventuella försprång den andra klonen hade. Jag odlar min Hoya walliniana (EKW97-010) i bark på stöd.

 


Hoya walliniana (EKW97-011)

Hoya walliniana EKW97-011

Den här klonen har även IML-numret 1854 och kallades Hoya sp. sipitang 2 direkt efter insamlingen. Den här klonen användes till typen av Hoya walliniana. Det mest utmärkande med den här klonen är den starka röda färg bladen kan få i ljust läge. Bladen blir ofta lite större än min andra klon får. Det märks tydligast i mörkt läge där bladen i ett par fall blivit så långa som 15 cm, trots att de i ljusare lägen sällan överskrider 5 cm. Den är lite långsammare i odling för mig, kanske för att den spenderar så mycket tid mellan att ha röda blad och gröna blad. För tillfället har jag placerat den i en hylla under ljus istället för i fönstret för att se om den växer lite bättre i mer regelbunden miljö. Den blommade första gången 10 månader gammal och har sedan dess regelbundet blommat om. Jag odlar min Hoya walliniana (EKW97-011) i bark på stöd.

 

senast uppdaterad 5 maj 2024