Hoya elliptica

  • elliptica (AP1008, Ampang, Malaysia)
  • sp. aff. elliptica (T426, Mindanao, Filippinerna)

Hoya elliptica är fantastiskt vacker hoya som har runda eller ovala blad med ljusare nerver som bildar ett specifikt mönster på bladen. På grund av mönstret kallas den ibland ”turtleback hoya”. Till bladen har den ganska stora uppåtvända blommor med hårig krona och vit, glänsande bikrona, gärna med några små rosa fläckar. Hoya elliptica har ganska stor utbredning och har samlats in i många kloner. Beroende på vilken som odlas har bladen olika form och blommorna skiftar mer eller mindre i gult och skiljer sig lite åt i formen. Dessutom kan det skilja mycket hur pass framträdande nerverna och mönstret på bladen blir. Hoya elliptica har den tacksamma egenskapen att den gärna sätter nytillväxt i var och varannan nod, och kan därför klippas och putsas till en tät fin planta. Med andra ord behöver man inte binda upp en allt längre ranka, utan kan med gott samvete klippa av fulare utskott, framför allt när den blir större.

Hoya elliptica kan vara lite kinkig att odla. Det är inte ovanligt att den får gula blad eller missprydande bruna områden där bladet skadats, samma typ av skador som tyder på rotproblem. Jag odlar den i bark och har inte stött på några större problem, även om de då och då visar missnöje. Vanligast är att den sätter igång många nytillväxter och sedan torkar in hälften. Jag har noterat att precis som hos undulata blir rötterna snabbt små och känsliga och jag gissar att det därför är lätt att övervattna den. Så länge den får tillräckligt med ljus har den växt på fint, men står den lite mörkare kan den bli känsligare, speciellt som mindre planta/stickling.


Hoya elliptica (AP1008, Ampang, Malaysia)

Hoya elliptica
Det här var min första elliptica. Arten fångade mitt öga ganska tidigt in i odlingsintresset, men då var den både ganska dyr, och det var svårt för mig att få tag på rätt klon. Jag ville givetvis ha starkt kontrasterande nerver så vilken klon som helst dög inte. I april 2017 hittade jag slutligen en stickling av den här. Bladen är styva, elliptiska och varierar mellan ljusgröna till mörkt gröna och har ljusare, väldigt fint kontrasterande nerver. Den har sparsamt med silverfläckar. Den är inte så snabbväxande men satte igång ganska snabbt och trots ett växtuppehåll under vintern blommade den första gången redan i juni 2018. Från början stod den i ett ganska mörkt österfönster där den fick underbart bladverk på vintern, och gula blad men blommor på sommaren. Senare fick den prova på att istället stå i söder och där höll sig bladen fina året runt. Jag misstänker att det kanske kan vara kombinationen av för hög temperatur med sämre ljus som får den att bli ledsen. Blomfärgen kan variera lite från att ha ganska klart gula tippar till att vara helt vita. Vissa blomningar doftar den något gräsaktigt, men oftast är den doftlös. Blommorna droppar ordentligt med kladdig nektar. Jag odlar den på stöd.

 


Hoya sp. aff. elliptica (T426, Mindanao, Filippinerna)

Hoya elliptica

Den här köpte jag som Hoya aff. elliptica, och den skiljer sig från min andra genom att bikronan har lite annorlunda form, förutom andra mer vanliga variationer. Jag har listat den här under elliptica eftersom jag är ganska säker på att det är just en elliptica och inte bara något som liknar elliptica. Trots det behåller den beteckningen tills dess någon kunnig slutligen artbestämmer den. Den här elliptican kom in i mitt liv efter att jag fick nys om att den kunde få röda blad. Vad skulle göra en elliptica mer fantastiskt om inte röda blad? Förutom möjligheten till röda blad skiljer den sig på flera sätt från min första elliptica. Bladen den får är rundare och tunnare, och nerverna är inte lika tydligt framträdande. De är också mycket mjukare och inte styva. Jag tycker den är mycket mer förlåtande att odla. Och visst blir bladen ordentligt röda! Tyvärr har den inte varit lika lättblommad i mina händer och det tog hela tre år innan jag fick se de första blommorna. Till viss del kan det bero på att jag har startat om den ett par gånger. Men när den slutligen blommade var det väldigt hett och ljust, och jag tror det var en starkt bidragande faktor. I hettan bleknade det röda bort från bladen, och blomställningsskaft dök genast upp. Blommorna var doftlösa och aningen gulare än elliptican ovan. När den inte är röd så har den en fin ljus grön färg, men på bilderna nedan så har den gått från röda blad till gröna och ser därför lite daskig ut i färgen.

 


senast uppdaterad 16 juni 2021