Hoya mirabilis
Min Hoya mirabilis fullständiga information är Hoya mirabilis (SR 2008-002). Det kan vara ganska intressant att veta då det finns två kloner i omlopp av mirabilis, klon A som har insamlingsnumret SR 2008-001 och klon B som har insamlingsnumret SR 2008-002. Min mirabilis är följaktligen klon B. Skillnaden mellan klonerna är bladens utseende. Klon A har bredare blad med mindre silverstänk än klon B. Tyvärr verkar ändå klonerna vara väldigt lika och ofta stöter man på en viss ihopblandning rörande vilken som är klon A och B. Innan Hoya mirabilis publicerades gick den under benämningen Hoya sp. (Khao Laem).
Min Hoya mirabilis köpte jag i april 2017. Den går under smeknamnet trasselsudden. Sticklingen jag köpte hade växt ganska rörigt och härhemma blir dessutom bladen ungefär en tredjedel så stora som de ursprungliga var. Inte för att den växer mycket. Istället kastar den ut blomställningsskaft åt höger och vänster varav de flesta dör in då växten uppenbarligen är för liten och svag för att underhålla så många skaft. Intrycket blir en oerhört rörig växt. Den blommade för första gången i juli 2017. Just nu växer mirabilis på trasselsuddvis, men jag planerar att använda ett stöd i framtiden då blommorna inte riktigt kommer till sin rätt annars.
Hoya mirabilis har i mina ögon vackra blad som är långa, smala, mörkgröna med ordentligt med silverfläckar. Blommorna öppnar sig långsamt och är nästan vackrast de första dagarna innan de rullar bakåt. Egentligen ska de vara gröna och gula men hos mig har blommorna blivit svagt gröna med gul mitt bara de allra första dagarna innan de snarare blir cremerosa med gul mitt. De droppar en del nektar så klappas blommorna blir det lite kletigt. Den första dagen luktade den lite marsipanaktigt och gott, för att sedan övergå till något acetonliknande som inte var lika behagligt. De sista dagarna luktade den gräs.