Dischidia
Dischidia är ett släkte av växter som tillhör underfamiljen Asclepiadoideae i framiljen Apocynaceae. De är nära släkt med Hoya, och det är inte ovanligt att hitta Dischidia där man hittar Hoya, både i naturen och hos odlare. Det betyder att de växer naturligt i södra Asien och norra Australien. De är främst epifyter som växter på träd och annan växtlighet. Många Dischidia har utvecklat ett samarbete med myror i naturen och har utvecklat speciella typer av blad som skydd och hem till myror. I Sverige är det svenska namnet på släktet rotgömma, även fast jag föredrar att bara kalla dem Dischidia.
Dischidia påminner väldigt mycket om Hoya och precis som dem går de allra flesta alldeles utmärkt att odla inomhus och kan lätt förökas med sticklingar. Så länge rötterna inte ruttnar och de planteras i lätt och väldränerad jord som passar epifyter är de tåliga inomhusväxter. Det är viktigt att anpassa odlingssättet efter hur man odlar. Dischidia är mycket populära att odla mounted, det vill säga krypande på olika arrangemang, men vill man odla dem på det sättet krävs en fuktigare miljö (eller vattning två gånger om dagen). De är även populära inom vivariumhobbyn och det kan innebära att man behöver acklimatisera dem till vanlig inomhusluft om de kommer från hög luftfuktighet. De blommar mer och bättre om de får bra ljus.
Det finns en stor variation inom släktet Dischidia både vad gäller blad och blommor i storlek, form och färg, men blommorna är generellt sett ofta mycket små sett till plantan, och de allra flesta är doftlösa.
Dischidia är ett ganska lite efterforskat släkte och det finns en hel del förvirring vad gäller vilka namn de förekommer under. Till viss del finns en del synonymer som inte retts ut och andra liknande taxonomiska utmaningar, men i de allra flesta fall handlar det om att plantor förekommer under fel namn och säljs vidare under fel namn. Det är ofta omöjligt att arta en Dischida utan blommor och eftersom blommorna ofta är ganska små och osignifikanta så kan sticklingar bytas genom många händer och massproduceras innan det visar sig vilken art det tillhör.