Nepenthes
Nepenthes är ett släkte av växter som tillhör familjen Nepenthaceae. I Sverige kallas Nepenthes ofta kannrankor. Nepenthes växter naturligt i Madagaskar, södra Asien och norra Australien. De växer oftast från marken och slingrar sig sedan uppåt i träd och omgivning, men träd och stenväxande arter förekommer. Nepenthes blad utvecklar bägare (kannor) längst ut. Dessa producerar nektar som lockar till sig insekter och djur som drogas och faller ner och drunknar i kannorna. Bytesdjuren bryts sedan ner och försörjer växten med näring. Hur plantorna använder kannorna skiljer sig en hel del. Inte alla riktar in sig på att fånga byten. En del är vegetarianer och förlitar sig på att växtdelar faller ner i kannorna. Andra lockar till sig större däggdjur och fåglar med nektar på locket och får istället näring av att dessa djur bajsar i kannan där de sitter och dricker nektar. Andra har mera symbiotiska relationer med insekter som bor eller rör sig i och på plantorna där plantorna får näring av ett ”svinn” av insektskolonin. På grund av hur Nepenthes växer så utvecklar de olika slags blad och kannor beroende på ålder och omgivning. På marken (som unga) ser de annorlunda ut än när de väl börjar klättra i träden (som äldre).
Nepenthes är lite krångligare än andra växter (t ex hoya) från samma områden som odlas inomhus. Den är inte så förlåtande mot miljöer som skiljer sig från dess naturliga, utan många arter kräver anpassningar i temperatur och luftfuktighet för att växa riktigt bra. De delas ofta in i två kategorier beroende på vilken höjd över havet de hittats. Högländare vill ha det lite svalare och tydliga temperaturväxlingar mellan natt och dag. Lågländare vill ha det konstant varmt. Båda kräver hög luftfuktighet. Trots deras miljökänslighet finns det vissa arter, framför allt de som hittats på låg höjd över havet, och en hel del kultivarer som kan odlas i hemmet och växa riktigt bra. Jag odlar majoriteten av mina Nepenthes i hemmet utan större problem. Efter en längre tillvänjningsperiod får de kinkigare plantorna en skyddande vaxhinna som låter dem växa i den torrare luften. Däremot så får man förvänta sig färre och mindre kannor och plantor om man ändå vill odla dessa sorter i hemmet utan anpassningar.
Nepenthes odlas gärna i ampel eller upphöjd för att låta kannorna hänga fritt. Efter en viss ålder börjar plantorna skicka ut rankor som vill klättra. I det stadiet odlar jag dem istället gärna stående med stöd. Den får inte torka ut men kan inte stå i vatten. Ett surt, lätt och väldränerat substrat passar därför bäst. Nepenthes odlas främst för kannornas skull, som har olika former, färger och mönster. Även bladen skiljer sig åt.
Mina Nepenthes
Nepenthes albomarginata
Nepenthes ampullaria
Nepenthes x ’Bloody Mary’
Nepenthes (burbidgeae x platychila)
Nepenthes (burbidgeae x campanulata)
Nepenthes (copelandii x vetchii)
Nepenthes ’Gaya’
Nepenthes (glandulifera x veitchii ’Candy’)
Nepenthes (hamata x edwardsiana)
Nepenthes x hookeriana
Nepenthes maxima
Nepenthes (maxima x clipeata)
Nepenthes ’Miranda’
Nepenthes rafflesiana
Nepenthes ’Rebecca Soper’
Nepenthes (robcantley x veitchii)
Nepenthes (sibuyanensis x (veitchii x lowii), BE3986)
Nepenthes (spathulata x spectabilis)
Nepenthes spectabilis
Nepenthes veitchii
Nepenthes x ventrata
Nepenthes ventricosa
Nepenthes (ventricosa x (maxima x talangensis))